logan_finished

Logan Hicks för No Limit Borås, 5 lager av stencilmålning. Foto: Henrik Haven

Logan Hicks, bosatt i New York är känd för sina fotorealistiska stencilmålningar. I början1990-talet studerade Hicks vid Marylandinstitutet för samtidskonst och fick sina första erfarenheter som framgångsrik screentryckare innan han blev inspirerad av och mot stencilkonsten. Hicks inspirerades att flytta till Kalifornien för att ta del av 90-talets “Low Brow-rörelse” och koncentrerade sig på sin stencilkonst. Hicks flyttade sedemera till Brooklyn 2007 för att fortsätta utveckla sin konst.

Han brukar kallas för en målare med en fotografs öga. Hicks verk är till stor del inspirerade av uppfattningen av miljön. Ibland mildras verkens arkitektona vinklar och struktur. Ibland använder han verkets omfattning för att utforska självidentitet. Med sin mästerliga kunskap att närma sig ljuset, skapar Hicks om vanliga arkitektoniska scener till metaforiska och tankfulla bilder genom sin stencilkonst. På senare år, har konstnären grävt sig djupare in i sitt egna metaforiska språk, fört in teman som vatten för att skapa drömlika bilder som utforskar hans egna meditativa begrundande beträffande värden runt omkring oss. Hicks har även översatt en historia av dekorativa och kulturella mönster genom att införliva dem på fotorealistiska stencilverk. För Hicks är mönster en förlängning av ljus, som gömmer verkligheten på samma sätt som träd kastar skuggor på skogsmarken.

Hicks introspektiva bilder skjuts från tystlåtna till levande och gåtfulla genom hans exceptionella användning och kontroll av sprayburkar. Med åren har Hicks utvecklat en oklanderlig fotorealistisk stil som med oerhörd precision framställs av ibland inte mindre än 15 stencillager. Genom att utgå från sina egna foton omformar Hicks objekt till flera lager av stenciler som skapar bred dimensionalitet genom att blanda sprayfärger.

Hicks sätt att behärska konstformen har gett honom världsomspännande respect och han har gjort stora muralmålningar i bl a Istanbul, Miami, Baltimore, New York, Tunisien, Paris m m.

Mer information om Logan Hicks: Facebook – Webb – Instagram – Twitter