laurence

Boris made by Laurence during No Limit Borås 2015 – verket uppfördes ursprungligen i Orangeriet men återfinns numera vid entrén till Textilmuseet i Textile Fashion Center.

Denna unga konstnär föddes i Québec 1986 och blev upptäckt genom sitt skapande av storskaliga kartongskulpturer. Hon har studerat visuell konst på Concordia Universitet för att sedan ytterligare utöka sitt kunnande inom keramik. Det är först efter sin examen och efter att genom konsten gjort en hemvist i Ryssland som hennes konst har disponerats inom gatukonsten. Genom att återanvända kartong som slängts kan hon skapa stora verk på plats var helst i världen hon befinner sig. Hennes karriär startade 2012 efter att hon organiserade en show kallad Transmute för Montreals vinterfestival. på galerie d’art Yves Laroche i Montreal. Detta första steg bland den stora konstnärseliten ledde henne till sin första soloshow på galerie d’art Yves Laroche in Montreal samt att hon deltog i flera festivaler i staden. Det senast året har Vallières spenderat mycket tid utanför Kanada, utfört sin konst framför allt i USA, Frankrike och Tyskland.

Som konstnär är mitt främsta mål att uttrycka det vanliga och vardagliga på ett sätt som gör det intressant och berättande. Fram tills nu har mitt bildspråk handlat om djur för att symbolisera och för att representera politiska frågor samt socialt beteende. Mina konstverk inspireras mycket av författarna Georges Orwell och Art Spiegelman. Deras skickliga användande av metaforer tillåter dem att kritisera frågor och filosofier utan att uttryckligen ange målet för sin ilska. Denna användning av metaforer gav deras texter känslan av att på ett skämtsamt men ändå allvarligt sätt sprida sitt budskap brett. På liknande sätt skapar jag konst som innehåller både synliga intryck och en undermedveten humor. Jag vill att meningen med mina konstverk ska vara att fånga betraktarnas ögon till en början för att de sedan ska ta med sig något att fundera på långt efter att de gått därifrån. Jag skulpterar apor, elefanter och noshörningar, medan jag tänker på deras mänskliga korrespondenter eller ideologier som de representerar.

Mer information om Laurence: Facebook – Instagram – WebbTwitter