Konstnären HOTTEA började sin konstnärsbana med att göra typografi på staket och förvandlade därmed ett vanligt vardagligt objekt till något som konstnärer och designers använder varje dag – rutnät.

Grundtanken bakom HOTTEAs konstverk är att använda den befintliga infrastrukturen och skapa ett konstverk eller en idé som harmoniserar med just den platsen. Förutom att anpassa sig till de fysiska egenskaperna på en plats eller yta, uppmärksammar konstnären rörselsen och livet runt platsen, t ex om människor står och pratar inom ett visst område eller om det är plats där man bara passerar? Vad finns för andra fysiska objekt på platsen? Finns där kanske en å eller en trafikerad gata? Alla dessa faktorer tas hänsyn till när HOTTEA designar och ger liv åt en plats eller en yta. När du upplever konstnärens verk, får du nästan känslan av att det är designat för just dig för det är precis vad han tänkte på. När en betraktare har en personlig koppling till ett konstverk finns det en god chans att det kommer att bli ett bestående minne och en påminnelse om den platsen. När ett konstverk kan skapa ett bestående intryck även efter det att det är borta fortsätter konstverket att leva för alltid i betraktarens undermedvetna.

När HOTTEAs gjort installationer tidigare har han bett det lokalabefolkningen att hjälpa till genom att bidra med historier och bakgrundsinformation om platsen samt även genom att rent praktiskt hjälpa till med att skapa installationen. Detta är väldigt viktigt för det hela konceptet eftersom utan innehåll från lokala källor kan installationen kännas främmande och utländsk. Ett konstverk på en plats är inte bara en fysisk upplevelse utan också en upplevelse som triggar känslor och minnen. Ett sätt att uppnå detta på är att kommunicera och bjuda in människor regelbundet vistas på platsen och som kan bidra till uppförandet av installationen. Det lokala samhället kommer inte bara känna att deras röster blir hörda utan också också att de har inflytande och det kan vara mycket, mycket kraftfullt.

HOTTEA har belönats med en Emmy och har arbetat med stora och små uppdragsgivare, allt från installationer i privata hem till företag som Google och Viacom. Under åren har HOTTEA kunnat balansera att både utföra uppdrag mot företagsprovisioner och samtidigt hålla kvar sina rötter inom gatukonsten och graffitin. Genom att fortsätta att göra obeställda arbeten på gatorna har HOTTEAs icke-destruktiva beställda konstverk fått en finnish med hjälp av liknande material och tekniker. Genom att kunna utforska och installera på vardagliga platser har konstnären skaffat sig kunskap om hur människor interagerar med konst i större skala. Några av de städer och platser som konstnären har arbetat i inkluderar Sydney Opera House, stranden vid Barcelo Resort i Mexiko, MADE-festivalen i Sao Paolo, Brasilien, Artmosspherebiennalen i Moskva, Ryssland och New York Fashion Week. Hans prestationer sträcker sig från samarbeten med Sesame Street till obetald inblanding i Santa Monica, California. HOTTEA är en konstnär som uppvisar kvalitet och nytänkande i sin konst både på gatorna och på museerna.

Mer information om HOTTEA:
– instagram.com/hotxtea