Daleast_webb

”Measure the Immeasurableness” vid Högskolan i Borås. Foto: DALeast

DALeast konstnärsprofil av Rafael Schacter

Han kommer ursprungligen från Wuhan, centrala Kinas mest folkrika stad. Daleast visar upp den spända relationen som finns mellan olika världar – det naturliga och det artificiella, det organiska och det syntetiska. Hans estetiska sinne strävar efter att föra dessa till synes oförenliga binärer samman. Vi kan se hans egen stil – hans metalliska, enfärgade skulpturala figurer – över hela världen även om hans skapande är starkt influerat av den österländska filosofin, genom andan och energin som genomsyras av den naturliga världen. Inspirerad både av interna abstrakta drömmar och känslor samt externa fysiska material och former försöker Daleast med sina skelett och sitt spiralbildspråk få sina delvis djurlika, delvis maskinlika levande och förse dem med en känsla och anda som han hoppas kan överträffa deras rena och illustrativa form.

Daleast har varit aktiv i den spirande kinesiska gatukonstscenen sedan 2004. Han är en av grundarna till den Wuhan-baserade konstnärsgruppen Chirp, en av de tidigaste grupperna i Kina som arbetar för att sammanföra gatukonst med den övriga offentliga konsten. Han har studerat skulpturkonst på Institute of Fine Arts i sin hemstad men hoppade av året innan examen för att han ogillade sättet man undervisade på. Daleast flyttade till Beijing 2009 och började där fokusera mer på det som han ser som offentlig konst istället för strikt graffiti praxis. Han började även att då att producera finare konstverk mer lämpade för gallerisammanhang.

Daleast nuvarande praxis, hans tredimensionella, trådliknande konstverk, kan ses som en naturlig fusion av hans olagliga och institutionella utbildningar. De till häften robotar och till hälften biotiska, förvridna och storskaliga skulpturala former han skapar avslöjar vad som ligger under ytan genom att han lyfter fram det grungläggande ramverket som håller den fysiska världen samman. Han väcker en fantasi där det naturliga och syntetiska blir ett, vilket resulterar i varelser av blandad ras som illustrerar skönhet snarare än den skräck som kan uppstå i en sådan union. Han skapar sin konst på offentliga platser för att dela sina ”erfarenheter och känslor med människor, ”inte för att lära dem vad som är rätt och fel,” Daleast försöker alltså konfrontera betraktaren med både konceptuella och spektakulära nivåer, en illustrerad syntes av en halvt mekanisk, halvt organisk värld.

Mer om DALeast: Webb – Instagram – Twitter