Under morgontimmarna fick den klassiska obelisken i korsningen Yxhammarsgatan/Allégatan en ny skrud. Det är Maria Hallin som skapat gerillaslöjdsverket, genom stickning och virkning som nu täcker obelisken.

– Det var en helt wild och crazy idé. Jag ville på något sätt lyfta fram obelisken eftersom ingen verkar veta var den finns. Vad jag förstått fick den sin nuvarande placering för att den skulle sticka ut bland de låga bebyggelsen i området, något som inte riktigt överensstämmer med verkligheten idag. Jag älskar färg och form och det här kändes som ett lagom galet projekt, säger Maria.

Det största Maria har gett sig på tidigare var när hon klädde en björk med textil på Textile Fashion Center. Nu har utmaningen varit knepigare.

– Eftersom obelisken har så många år på nacken finns inga uppgifter om mått kvar någonstans så jag har fått fråga mig fram, försökt mäta och uppskatta. Jag hoppas att lite färgprakt ska ge det här ”stackars” monumentet lite extra uppmärksamhet för en tid framöver, avslutar Maria.

Den har funnits i Borås sedan mitten på 1800-talet, obelisken eller tandpetaren som den kommit att heta i folkmun. Obelisken är ett minnesmärke över Carl XIV Johans besök i Borås 1821, men först 38 år senare kom monumentet på plats och då ursprungligen på Stora torget. 1940 fick obelisken flytta på sig, till förmån för Nils Sjögrens verk Sjuhäradsbrunnen eller torgbrunnen som blivit det mer gängse namnet, som installerades på torget 1941. Sedan dess står obelisken vid sin nuvarande placering i korsningen Yxhammarsgatan/Allégatan.